Vier workshops dit jaar

Voor 2023 zijn er vier workshops gepland. Een herkansing voor de textuur-workshops Wittig waslaagje en Glans (die gingen vorig jaar niet door). En een gloednieuwe workshop over Avontuurlijk(er) met kleur (apart voor kleurpotlood en aquarel). Ja dat kan! Ook binnen de ‘botanisch context’ kun je avontuurlijk met kleur omgaan, met fantastische resultaten.

Nieuw: workshops Avontuurlijk(er) met kleur

Een perfecte kleurmatch met je onderwerp, daar streven we als schilder naar, nietwaar? Ja en nee. Als we de juiste kleur van een blad of bloem willen maken, bedoelen we eigenlijk dat we de lokale kleur willen treffen. Dat is de kleur die het blad of de bloem heeft zonder de invloed van licht op de kleur. En die kleur hebben we nodig voor een botanisch correcte weergave, zeker. Maar als we elk onderdeel van de plant alleen zouden schilderen met de lokale kleuren, dan ontstaat er geen diepte, geen ruimtelijkheid. De lokale kleur wordt immers lichter en fletser in het hoogste licht, en in het gereflecteerde licht zien we weer andere kleuren. En in de schaduwen zijn de kleuren ook anders, minder fel, donkerder of vuiler. Met die kleurverschillen laten we vormen en volumes ontstaan op het platte vlak.

Er is geen recept voor welke kleuren je waar gebruikt. Dat hoeft ook niet, als je maar begrijpt wat je met de diverse kleuren kunt doen. Veel kleuren kun je op veel manieren maken en al schilderend bereiken. En er zijn (schilder)technieken die je kunt toepassen om kleuren in stapjes op te bouwen, te veranderen en te verbeteren. Denk aan een onderschildering in kleur, glaceren, en donkere tinten op een gevarieerde manier tot stand brengen. En spannende kleurtoetsen in de schildering aan te brengen, omdat dat zo leuk is en prachtige resultaten oplevert!

In deze workshop hoop ik je enthousiast te maken voor een avontuurlijk(er) palet, een vrijere aanpak en schilderwijze en toepassing van handige technieken daarbij. Kijk hier voor alle informatie over deze workshops en voor de textuur workshops ‘Wittig waslaagje’ en ‘Glans’.

Workshop Avontuurlijk(er) met kleur – kleurpotlood
vrijdag 30 juni (2023-18)

Workshop Avontuurlijk(er) met kleur – aquarel
vrijdag 7 juli (2023-19)