Workshops 2023

Voor 2023 zijn er op dit moment nog geen workshops gepland, maar er zijn wel ideeën!

Zoals een gloednieuwe workshop aquareltechniek over Avontuurlijk schilderen! Ja dat kan! Ook binnen de ‘botanisch context’ kun je avontuurlijk schilderen, met fantastische resultaten. Voor deze workshop moet je enige ervaring hebben met botanisch schilderen in aquarel en bereid zijn om nieuwe technieken te leren. Een datum is nog niet gepland, maar laat me het vast weten als je belangstelling hebt voor deze workshop.

Voor de workshop Natuurlijke Nerven was er in 2022 veel belangstelling. Zie de inhoud hieronder. Zou je deze workshop willen volgen, laat me dat dan vast weten!

Voor de workshops Textuur ‘Wittig waslaagje’ en ‘Glans’ worden nieuwe data gepland in 2023. Laat het me weten als je hieraan mee zou willen doen. Zie voor de inhoud hieronder.

Workshop Natuurlijke Nerven

Veel cursisten hebben moeite met het maken van bladeren met een natuurlijk ogende nervatuur. Dat is begrijpelijk, want blaadjes kunnen best lastig zijn. We willen immers geen ‘visgraatje’ of ‘stijve stokjes’ maken, maar hoe moet het dan? Er wordt wel gezegd dat je aan de bladeren het meesterschap van de kunstenaar kunt aflezen. En dat is waar. Bladeren die zonder liefde en geduld, en zonder de juiste kennis en kunde getekend of geschilderd zijn doen echt afbreuk aan het geheel. Ik durf wel te zeggen dat alle bladeren, met hun subtiele kleuren, eigenzinnige textuur en karakteristieke randen en nervenpatronen, onze aandacht en inzet meer dan waard zijn!

Maar als we de vaak prachtige werken van gerenommeerde Botanical Artists zien, dan zinkt ons soms de moed in de schoenen. Deze workshop gaat over hoe jij dat ook kan bereiken. Hoe jij de schoonheid en het soort-specifieke karakter van dèze nerven en bladeren kan laten zien. Hoe onderzoek je dat en hoe pak je dat aan? Welke volgorde van werken is in dit specifieke geval het handigst? Welk detailniveau is minimaal vereist, geeft een (voldoende) mooi resultaat en is ook nog haalbaar en plezierig om te doen? Hoe gebruik je licht om nerven zichtbaar te maken en hoe gebruik je referentiefoto’s op een goede manier? Welke hulpmiddelen heb je (soms) nodig? Wanneer gebruik je wel of juist geen maskeervloeistof of embossing en hoe doe je dat precies, zodat het resultaat niet houterig en onnatuurlijk oogt?

Tijdens deze 2-daagse workshop gaan we ons verdiepen in hoe je verschillende typen nerven goed zou kunnen weergeven. Welke aanpak is handig voor de volgorde van werken, voor het suggereren van 3D-vormen en vorm-schaduwen, voor de kleuren die je kiest en voor het detailniveau dat wenselijk en haalbaar (voor jou) is. En is de rol van de bladeren in de hele compositie nog van belang daarbij? Ik vertel je er van alles over en laat je voorbeelden zien, ook in het werk van anderen, waar we veel van kunnen leren. En ik demonstreer diverse technieken voor verschillende nerven-typen.

Er is dus veel te leren en te oefenen. Je gaat tijdens de workshop aan de slag met het uitdokteren en uitwerken van diverse stukjes blad met verschillende nerven-typen om het een en ander uit te proberen. Ik bereid diverse opdrachten voor waar je uit kunt kiezen en die je ook in de tussenliggende week thuis kunt maken.

De workshops zijn geschikt voor cursisten die minimaal de Basiscursus hebben gevolgd, maar meer (cursus)ervaring is eigenlijk wel wenselijk om optimaal te kunnen profiteren van de workshop. We werken in een niet al te grote groep van maximaal 10 deelnemers. Bij minder dan 4 deelnemers gaat de workshop niet door. Twijfel je of het voor jou geschikt is, overleg dan even met me.

Voor aquarel en kleurpotlood worden aparte workshops gehouden. We zitten in Dorpscentrum Voorst, Schoolstraat 14 te Voorst, van 9.30 – 15.30 u.
Vanaf 9 uur kun je al terecht. Parkeren gratis, achter het gebouw.

Je kunt je belangstelling vast kenbaar maken door me een email te sturen met je gegevens. De data zijn voor 2023 nog niet gepland, maar het is in ieder geval op een vrijdag.


Workshops textuur: glans en wittig waslaagje

Het kan best lastig zijn om de juiste textuur van een blad, vrucht of bloem tot uitdrukking te brengen, zowel met kleurpotlood als aquarel. Daarom biedt ik twee workshops textuur aan.

Tijdens de eerste workshop gaan we het wittige, waterafstotende waslaagje (in het Engels ‘bloom’ geheten) bestuderen. Dit laagje komt veel voor op vruchten, zoals druiven, pruimen en vijgen. De plant beschermd zijn vruchten hiermee tegen uitdroging en bacteriën. Een mooi geschilderde ‘berijpte’ of ‘bedauwde’ vrucht draagt enorm bij aan een natuurgetrouwe en interessante weergave. Je leert hoe je daarvoor je kleuren kiest of mengt en met welke technieken je een mooi resultaat krijgt. Ik demonstreer het een en ander en je maakt zelf een klein oefenwerk van een berijpte vrucht.

In de tweede textuurworkshop leer je hoe je sterk glanzende plantendelen kunt schilderen of tekenen. Denk aan vruchten als Spaanse peper en paprika, of leerachtige bladeren zoals een hulstblad. Je leert de kleur van de glans te bepalen, de opbouw in lagen en hoe je realistische overgangen maakt van glans naar kleur. Met een klein oefenwerk breng je het in de praktijk.

Je moet wel wat schilderervaring hebben, dus de workshop is niet geschikt voor beginners.
Data in 2023 worden nog gepland, maar workshops zijn meestal op een vrijdag.

Ficus carica – vijgen (aquarel)

Regelmatig verschillende workshops

Alle workshops hebben een specifiek thema waar we diep induiken. Workshops zijn 1, 2 of 3 dagen van gemiddeld 6 uur per dag. In een relatief korte tijd kun je veel oefenen met de technieken en specifieke opgaven, dus je kunt dan snel vooruit gaan! De geoefende technieken pas je daarna toe in een klein oefenwerk. Het plantenmateriaal is seizoensgebonden en kies ik uit op geschiktheid voor het thema en/of de techniek en het niveau van de cursisten.
Voor de meeste workshops is het handig als je al eens eerder een 6-weekse cursus bij me hebt gevolgd of een vergelijkbare cursus bij een andere docent van de VBKN. Een enkele workshop is niet geschikt voor beginners, maar dat staat dan aangegeven.

Per workshop is er plaats voor maximaal 10 personen.
Bij minder dan 5 cursisten gaat de workshop in principe niet door.

Alle workshops vinden plaats in het Dorpshuis Voorst, Schoolstraat 14 te Voorst (begane grond).
De les begint om 9.30 uur en eindigt om 15.30 uur (tenzij anders is aangegeven). De zaal is open vanaf 9 uur.

Workshops die ik regelmatig geef zijn gericht op het leren van materiaal- en tekentechnieken:
– Aquareltechniek (starters en gevorderden)
– Doelgericht kleuren mengen en toepassen (aquarel en kleurpotlood)
– Overtuigende groenen mengen en bladeren schilderen
– Textuur: glans, wittig waslaagje, wollig, viltig, behaard of stekelig
– Grafiet-techniek en toonwaarden
– Ruimtelijkheid en perspectief
– Goede composities leren maken
– Botanie: Planteneigenschappen leren onderzoeken en vastleggen

Laura heeft verschillende workshops gevolgd. Lees wat Laura over de lessen zegt. Of kijk eens naar Bea’s mooie zaaddoos die ze tijdens de workshop Grafiettechniek maakte.
Wanneer je belangstelling hebt voor een of meer workshops, dan kun je dat altijd via email alvast aan me laten weten!



Mocht je nog vragen hebben over de workshops botanisch tekenen neem dan gerust contact met mij op.