Workshops

2024

Voor 2024 zijn er drie nieuwe workshops gepland.

Workshop Avontuurlijk(er) met kleur – aquarel

Een perfecte kleurmatch met je onderwerp, daar streven we als schilder naar, nietwaar? Ja en nee. Als we de juiste kleur van een blad of bloem willen maken, bedoelen we eigenlijk dat we de lokale kleur willen treffen. Dat is de kleur die het blad of de bloem heeft zonder de invloed van veel of weinig licht op de kleur. En die kleur hebben we nodig voor een botanisch correcte weergave, zeker.
Maar als we elk onderdeel van de plant alleen zouden schilderen met de lokale kleuren, dan ontstaat er geen diepte, geen ruimtelijkheid. De lokale kleur wordt immers lichter en fletser in het hoogste licht, en in het gereflecteerde licht zien we weer andere kleuren. En in de schaduwen zijn de kleuren ook anders, minder fel, donkerder of vuiler. Met die kleurverschillen laten we vormen en volumes ontstaan op het platte vlak. De magie van het schilderen.

Er is geen recept voor welke kleuren je waar gebruikt. Dat hoeft ook niet, als je maar begrijpt wat je met de diverse kleuren kunt doen. Veel kleuren kun je op veel manieren maken en zelfs al schilderend en bijsturend bereiken. Er zijn verschillende (schilder)technieken die je kunt toepassen om kleuren in stapjes op te bouwen, te veranderen en te verbeteren. Denk aan een onderschildering in kleur, glaceren, en donkere tinten op een gevarieerde manier tot stand brengen. En spannende kleurtoetsen in de schildering aanbrengen, omdat dat zo leuk is en prachtige resultaten oplevert!
In deze workshop hoop ik je enthousiast te maken voor een avontuurlijk(er) palet, een vrijere aanpak en schilderwijze en toepassing van handige, goed te leren technieken daarbij.

Workshop Avontuurlijk(er) met kleur – aquarel

Datum en (cursusnummer): 24 mei 2024 (2024-17)
Cursuslocatie: Dorpshuis Voorst, Schoolstraat 14 te Voorst
Lestijden: 9.30 – 15.30 uur
Voor wie: alle cursisten die minimaal een basiscursus hebben gedaan
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 10
Lesgeld: 100,- euro (incl. benodigd papier, handout en plantenmateriaal, excl. koffie/thee/lunch)
Aanmelden: per email


Workshop Toonwaarden en grafiet-techniek

Als botanisch tekenaar streven we ernaar om ons onderwerp zo echt mogelijk te laten lijken. Alsof je zo van het papier kunt plukken! Op een plat stukje papier moeten we dus diepte en volume creëren, een 3D illusie maken. Dat doen we door zowel de schaduwen als de lichte delen te observeren en te tekenen. Maar vaak zit ‘kleur’ in de weg en kunnen we het daardoor niet goed zien. Of de vormen zijn niet zo simpel, hoe zit het dan met de schaduwen daarvan (de ‘vormschaduwen’)? Hoe kan ik begrijpen hoe de vormschaduwen eruit moeten zien als ik ze niet goed kan zien?

Vind je dat allemaal best lastig, dan ben je niet de enige! In deze workshop ga ik je heel goed uitleggen hoe het zit met licht en schaduw, waar je de vormschaduwen kunt zien, over de toonwaarden en hun relatie met licht en kleur. En waarom ze zo belangrijk zijn om goed in je werk te laten zien. Vraag me je vragen en vertel me wat je lastig vindt! Ik demonstreer het opbouwen van een vormschaduw met grafiet. Daarna ga je zelf aan de slag met wat oefeningen in grafiet. Daarna breng je het in praktijk in een klein oefenwerk van droge peulen, vruchten of zaaddozen. En je krijgt de informatie in handige handouts voor thuis.

Workshop Toonwaarden en grafiet-techniek

Datum en (cursusnummer): 27 september 2024 (2024-18)
Cursuslocatie: Dorpshuis Voorst, Schoolstraat 14 te Voorst
Lestijden: 9.30 – 15.30 uur
Voor wie: alle niveaus
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 10
Lesgeld: 100,- euro (incl. benodigd papier, handouts en plantenmateriaal, excl. koffie/thee/lunch)
Aanmelden: per email

2-Daagse workshop Grenzen en randen

Grenzen en randen verdienen meer aandacht! Dat is wat ik dacht bij het bedenken van deze workshop. Omdat ze belangrijk zijn voor een realistische weergave. Niet alle randen zijn scherp of donker. Hoe maak je zachte overgangen op grenzen? Een grens is niet altijd een rand. Een zachte overgang van donker naar licht is er ook een. Een randje dat het licht vangt is vaak erg mooi, maar best lastig om te maken. Een gezaagde bladrand, een gebogen blad waar het licht op reflecteert, een rand met toefjes bruine haartjes. Stuk voor stuk details die we willen ‘vangen’ en die ons werk zo mooi kunnen maken.

In deze workshop gaan we heel goed kijken naar wat voor grenzen en randen we in ons tekenwerk tegen kunnen komen. Welke zijn essentieel, wat is hun functie en hoe doe je dat. Ik leg uit, demonstreer en je gaat vooral zelf aan de slag met het oefenen van diverse randen en grenzen. Met twee dagen heb je echt mooi de tijd om veel te oefenen en het in de vingers te krijgen. Je leert ze zien en waarderen, beoordelen, vergelijken, verzachten, verscherpen, verbeteren. Voortaan krijgen grenzen en randen vast jouw terechte aandacht!

2-Daagse workshop Grenzen en randen

Data en (cursusnummer): 18 en 25 oktober 2024 (2024-19)
Cursuslocatie: Dorpshuis Voorst, Schoolstraat 14 te Voorst
Lestijden: 9.30 – 15.30 uur
Voor wie: alle cursisten die minimaal een basiscursus hebben gedaan en enige ervaring met aquarel hebben
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 10
Lesgeld: 200,- euro (incl. benodigd papier, handouts en plantenmateriaal, excl. koffie/thee/lunch)
Aanmelden: per email

Pandaplant in kleurpotlood

Regelmatig verschillende workshops

Alle workshops hebben een specifiek thema waar we diep induiken. Workshops zijn 1, 2 of 3 dagen van gemiddeld 6 uur per dag. In een relatief korte tijd kun je veel oefenen met de technieken en specifieke opgaven, dus je kunt dan snel vooruit gaan! De geoefende technieken pas je daarna toe in een klein oefenwerk. Het plantenmateriaal is seizoensgebonden en kies ik uit op geschiktheid voor het thema en/of de techniek en het niveau van de cursisten.
Voor de meeste workshops is het nodig dat je minimaal de basiscursus hebt gevolgd of een vergelijkbare cursus bij een andere docent van de VBKN. Een enkele workshop is niet geschikt voor beginners, maar dat staat dan aangegeven.

Per workshop is er plaats voor maximaal 10 personen.
Bij minder dan 5 cursisten gaat de workshop in principe niet door en zal wellicht verzet worden.

Alle workshops vinden plaats in het Dorpshuis Voorst, Schoolstraat 14 te Voorst (begane grond).
De les begint om 9.30 uur en eindigt om 15.30 uur (tenzij anders is aangegeven). De zaal is open vanaf 9 uur.

Workshops die ik heb gegeven zijn vaak gericht op het leren van materiaal- en tekentechnieken en belangrijke aspecten, zoals:
– Aquareltechniek (starters en gevorderden)
– Doelgericht kleuren mengen en toepassen (aquarel en kleurpotlood)
– Overtuigende groenen mengen
– Natuurlijke bladeren en nerven schilderen
– Textuur: glans, wittig waslaagje, wollig, viltig, behaard of stekelig
– Grafiet-techniek en toonwaarden
– Ruimtelijkheid en perspectief
– Goede composities leren maken
– Botanie: Planteneigenschappen leren onderzoeken en vastleggen

Laura heeft verschillende workshops gevolgd. Lees wat Laura over de lessen zegt. Of kijk eens naar Bea’s mooie zaaddoos die ze tijdens de workshop Grafiet-techniek maakte.
Wanneer je belangstelling hebt voor een of meer workshops, dan kun je dat altijd via email alvast aan me laten weten! Mogelijk kan ik dan de workshop volgend jaar inplannen.



Mocht je nog vragen hebben over de workshops botanisch tekenen neem dan gerust contact met mij op.