Ervaringen van cursisten

Marguerite

“Marionne is een inspirerende leermeester. Of je nu een gevorderd natuurtalent bent of een voorzichtige beginneling, Marionne maakt je nieuwsgierig om meer te leren. Kritiek wordt onderbouwd met een heldere uitleg waarom en hoe het beter kan. Als je het even niet ziet zitten is er op het juiste moment een bemoedigend woord.
Ik vind haar eigen werk ongeëvenaard mooi. Het inspireert, omdat ze er ook bij vertelt hoe ze het gemaakt heeft, soms ook met de twijfels waar je als cursist voortdurend mee worstelt.
De uitleg is helder, het geduld eindeloos, zowel wanneer ze klassikaal iets behandelt als wanneer zij individueel je iets duidelijk maakt.
Marionne weet een bijzondere sfeer te creëren tijdens de cursusdagen en workshops, waardoor je ook veel van elkaar leert.”


Gertruud

“Sinds mei 2016 volg ik met veel plezier cursussen en workshops bij Marionne. Het liefst zou ik aan het hele aanbod deelnemen, maar dat gaat natuurlijk niet. Het cursusprogramma voor het hele jaar is te zien op de website. Dat vind ik erg handig, omdat ik zo mijn deelname goed kan plannen. Het programma vind ik erg afwisselend met 6-weekse cursussen in elk seizoen en een-, of meerdaagse workshops met specifieke thema’s. Zowel beginnende als meer ervaren cursisten zitten bij elkaar, wat zorgt voor een leuke uitwisseling onderling. Iedereen leert zo ook van elkaar. De begeleiding van Marionne is afwisselend klassikaal en persoonlijk en vooral heel motiverend en positief. Elke les hoor ik weer nieuwe informatie en ik ga nooit naar huis zonder weer een goede persoonlijke tip te hebben gekregen. Altijd is er weer ruimte voor wat ik op dat moment graag zou willen leren of oefenen. Door deze individuele begeleiding ga ik nog steeds vooruit. Ik heb er een prachtige hobby aan en heb leuke mensen leren kennen met dezelfde interesse. Daar heb ik elke dag plezier van!


Bea

“De lessen Marionne zijn zeer uitgebreid, gevarieerd en leerzaam. Ik volg al vele jaren de cursussen en diverse workshops en kan echt zeggen dat ik mijn passie gevonden heb! 
Marionne geeft geweldig goed les, is heel enthousiast en heeft een grote kennis van planten, materialen en tekentechnieken. Ik heb heel veel van haar geleerd. De sfeer in de lessen is heel fijn; rustig en gezellig. Marionne neemt ook altijd veel boeken en voorbeeldmateriaal mee, wat zeer inspirerend werkt.
Ze neemt voor iedereen de tijd om persoonlijk de juiste aanwijzingen te geven. Haar materiaalkennis is zeer veelzijdig en gedegen, van grafiet tot pen en van kleurpotlood tot aquarel. Ook de variatie in onderwerpen spreekt mij heel erg aan. Er is ook altijd genoeg ruimte voor eigen keuze in onderwerpen en technieken
Marionne maakt zelf prachtige botanische tekeningen en ik hoop nog lang van haar te mogen leren!”


Yvonne

“De lessen bij Marionne zijn altijd heel inspirerend. Ik ben drie jaar geleden voor het eerst begonnen met (botanisch) tekenen. Gelukkig kwam ik bij Marionne terecht. Ze heeft mij stap voor stap uitgelegd hoe een tekening op te bouwen, de verschillende tekentechnieken die er zijn en het werken met grafiet, kleurpotlood en aquarel. Ze is heel geduldig en duidelijk in haar uitleg. Daarnaast zijn de lessen ook vol variatie. Ik heb erg veel geleerd en kan nog meer leren. Als ik naar mijn resultaten kijk, zie ik dat ik steeds vooruit ga. Zij heeft een breed aanbod in cursussen en workshops. Ik hoop nog veel lessen bij haar te kunnen volgen!”


Laura

Ik heb een dag botanie gevolgd, waarbij we leerden hoe je een plant kunt herkennen en de verschillende onderdelen kunt benoemen. Tijdens de workshop Aquareltechnieken deel 1 heb ik heel veel technische kennis opgedaan over hoe aquarel nu echt werkt, hoe je fouten kunt voorkomen en ook hoe je ze kunt herstellen. Voor iedereen die graag aquarelleert heel handig. Tijdens de workshop kleuren mengen geleerd over pigmenten en waaruit verf bestaat, en hoe je kleuren kunt maken door vooraf te weten uit welke pigmenten je eigen verf bestaat. Hierdoor kun je vooraf bepalen welke kleur je wilt en is het niet elke keer een verassing wat je gemengd hebt.

“Na het volgen van een introductie workshop botanisch tekenen ben ik enthousiast geworden voor deze kunstvorm. Op zoek naar lessen kwam ik uit bij Marionne. Nu een aantal workshops bij Marionne gevolgd en heel veel geleerd. Verwacht na een workshop niet dat je met een kant en klaar schilderijtje naar huis gaat, maar je krijgt achtergrondinformatie, uitleg en technieken. Daar heb je thuis heel veel aan bij je eigen tekeningen en aquarel.

Nu in de coronatijd houden we contact met elkaar via de groepsapp Zomerschetsboek, delen we tekeningen en vlotte schetsen en leren we van elkaar. In de Cursistenapp Botanisch Tekenen plaatst Marionne regelmatig een opdracht, tip of een voorbeeld techniek, waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Heel leuk om op deze manier thuis bezig te zijn en het met elkaar te kunnen delen en goede adviezen te krijgen!”


Ellen

Ik ben in maart 2019 begonnen met het volgen van cursussen en workshops bij Marionne. Ik had haar werk gevonden via de website van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars. Marionne is inderdaad een ware kunstenaar, zowel vaktechnisch als didactisch! Ze maakt prachtig werk met verschillende technieken en daar kun je als cursist ook uit kiezen, aquarel, kleurpotlood of grafiet.
Haar lessen hebben mijn stoutste verwachtingen overtroffen: de lessen vinden plaats in kleine gezellige groepjes, goede locaties en je leert en ontwikkelt jezelf door geweldige uitleg, demonstraties, tips en trucs, het bespreken van elkaars werk en goede feedback op je werk. 
Er is veel vrijheid in keuze van bloemen of planten die je wilt tekenen en met welke techniek je dat doet.  
Ik vind het didactisch heel knap dat Marionne iedere cursist door de cursus kan loodsen met een voor hem of haar prachtig eindresultaat!


Marianne

“Sinds enkele jaren volg ik met een zekere regelmaat een workshop of cursus bij Marionne. De onderwerpen van de lessen zijn divers: bloemen, takken of bollen om er een paar te noemen, en zo ook de technieken waarin gewerkt wordt: aquarel, grafiet, kleurpotlood of pen en inkt.
In de lessen leer je om goed te kijken naar het object en hoe dit in elkaar zit. Je leert iets over botanie en je doet technische ervaring op bij het gebruiken van de verschillende materialen. Er is veel afwisseling, waardoor je niet snel uitgeleerd raakt. Op de foto’s ben ik bezig tijdens een workshop ‘Compositie’.
Marionne is een geweldige docent. Ze is enthousiast en heeft veel vakkennis, zowel op biologisch gebied als wat betreft teken- en schildertechnieken. Ze kan de stof duidelijk overbrengen en is daarbij onvermoeibaar vriendelijk en geduldig. Inspirerend is ook dat zij altijd veel vakliteratuur meeneemt en voorbeelden van haar eigen prachtige werk.
We leren erg veel en de lessen zijn daarbij ook nog eens heel gezellig!”


Hans

Tekenen vond ik altijd al heel leuk om te doen. Het werk van Marionne vind ik prachtig. Toen ik meer tijd kreeg stond een cursus botanisch tekenen daarom bovenaan mijn verlanglijstje. Inmiddels heb ik een aantal cursussen van Marionne gevolgd. Het is een fascinerende hobby. Marionne maakt niet alleen prachtige tekeningen, maar geeft ook op een heel plezierige manier les. Met gerichte adviezen helpt ze je om verder te komen en bij het tekenen je eigen weg te vinden. Met haar achtergrond als biologe kan ze je tegelijkertijd leren de opbouw van een plant beter te begrijpen.
Het werken in een kleine groep cursisten vind ik heel inspirerend. Je hebt allemaal dezelfde fascinatie, maar iedereen brengt zijn eigen ideeën en creativiteit mee. De achtergrond van iedereen is ook heel verschillend. Dat maakt het leuk om te zien hoe de anderen werken en keuzes maken bij een onderwerp. Het zijn gezellige uren, ook al is iedereen geconcentreerd bezig.


Mirjam

“Vanaf de eerste cursus die Marionne gaf in 2013 ben ik helemaal enthousiast. Het leek me een fantastische combinatie van ambacht en kunst: het realistisch weergeven van natuurdetails. Het volgen van een cursus maakt dat je anders gaat kijken. Je bestudeert een bloempje en verbind je ermee, waardoor je meer oog krijgt voor details. Er was een periode dat ik hebberig werd van alle mooie bladeren en bloemen die ik zag; ik wilde alles vangen in een tekening. Maar het botanisch tekenen leert je om geduldig te zijn. En daar heb ik op andere vlakken van mijn leven nu ook plezier van.
Ik had wel tekenervaring, maar nooit zo precies gewerkt. Ik was blij verrast met het resultaat van de viooltjes tekening na de eerste cursus. Marionne geeft duidelijk en rustig les. Op elk niveau kun je beginnen, ze sluit aan bij waar jij bent in je proces. Zo kom je steeds een stapje verder. Vergelijk mijn viooltjes maar eens met het vingerhoedskruid uit 2019. Elk jaar doe ik een cursusrondje mee en nog elke keer ervaar ik een soort verwondering als ik het resultaat zie.
Nu er geen lessen zijn houdt Marionne contact met ons via app-groepen. In de ‘bladgroen’-groep oefenen we wekelijks om in ca. 2 uur een blaadje te tekenen of te schilderen. In het ‘zomerschetsboek’ kun je alles wat je maar getekend hebt inzenden. In de ‘cursisten-app’ geeft ze uitleg, kleine opdrachten en tips. Een fantastische stimulans om bezig te blijven!”


Anneke

“De botanische tekenlessen van Marionne heb ik altijd bijzonder inspirerend, leerzaam en gezellig gevonden. Marionne draagt haar uitgebreide kennis – en niet alleen van botanisch tekenen – op een uitstekende en prettige manier over. Ze doet dat zeer enthousiast en heeft daarbij veel persoonlijke aandacht voor haar cursisten. Het is elke keer weer een feest om aan een van de vele cursussen deel te nemen. Je leert er niet alleen van, maar je brengt ook altijd iets moois mee naar huis.”


Pepita

“Insteek is met plezier jezelf verder ontwikkelen op het gebied van botanische kunst. Dit is mogelijk door de professionele attitude van Marionne. De lessen zijn  goed gedoseerd m.b.t bruikbare informatie, technieken, materiaal kennis, botanie enz. Gestoeld op direct zelf toepassen (aquarel schilderen of andere techniek). Dat maakt de lessen gevarieerd en behapbaar qua concentratie.
De groeps-app tijdens de corona was van dezelfde kwaliteit en een ieder kon reageren op de kunsten van een ander. Dit is heel leerzaam, omdat je zelf vaak niet ziet waar je fout gaat of hoe het beter te doen. Het jaarlijkse programma van haar is gevarieerd, waardoor er voor een ieder wel een leuk onderwerp en tijdstip bij zit. De professionele begeleiding maakt dat je zelf je vorderingen ziet en merkt in het toepassen.
Voor mij is het deze combinatie van lesgeven en Marionne zelf dat ik graag per les ruim 4,5 uur in de auto zit om haar lessen bij te wonen.”


Lia

“Zonder kennis van botanisch tekenen of schilderen heb ik drie jaar geleden bij Marionne mijn eerste workshop ‘tulpen tekenen’ gevolgd. Het was de eerste keer na mijn schooltijd, achtenveertig jaar geleden, dat ik weer ging tekenen. Als je dan ziet met wat een mooi resultaat je na zes ochtenden naar huis gaat, is ongelofelijk (foto tulp). En dat komt door de duidelijke instructies, die met veel geduld door Marionne gegeven worden. Plus het enthousiasme over je voortgang, waarbij je gestimuleerd wordt om door te zetten. Ook als je het zelf even niet meer ziet zitten en dat heeft voor mij heel goed gewerkt. De lessen zijn daardoor heel prettig en ontzettend leerzaam. Tijdens de lessen leer je niet alleen de verschillende technieken van de verschillende materialen waarmee je werkt, maar ook weet ze haar liefde voor de planten en bloemen ook enthousiast over te brengen. Ze neemt altijd heel veel materiaal mee, voorbeelden van haar eigen werk en boeken van verschillende andere botanische tekenaars. Heel inspirerend. Na verschillende workshops gevolgd te hebben over grafiet en kleurpotlood ben ik voor het eerst in mijn leven met aquarelverf gaan werken, met de Amaryllis (foto) als eerste resultaat. De paradijs-vogelbloem is een van mijn laatste tekeningen. Ik volg nog steeds met veel plezier haar cursussen en workshops.”


Beatrijs

“Toen ik Marionne vijf jaar geleden in een tuin aan de IJssel een Amaryllis zag tekenen met kleurpotlood was ik helemaal onder de indruk. Ik vroeg haar of je dat ook kon leren als je niet kon tekenen en zij zei: ja hoor!
Ik ben in het najaar van 2015 bij Marionne op les gegaan en heb geleerd hoe je een botanische tekening natuurgetrouw opzet, hoe je naar de lichtval moet kijken, waar je licht en donker inkleurt om contrast en diepte te krijgen.
Het vergt veel concentratie en geduld om een botanische tekening te maken, maar als die af is ben je blij met het resultaat. Ik volg de tekenlessen met veel plezier en met haar begeleiding ben ik er zeker van dat mijn tekening mooi wordt!”