bij de masterclass Wetenschappelijk tekenen

Achtergrond

Als student Biologie (Utrecht) werd ik opgeleid om planten en dieren te bestuderen, onder andere door ze te tekenen. Ik werd enthousiast voor dit oude ‘ambacht’ en maakte pentekeningen van planten en insecten. In de jaren daarna heb ik me kunstzinnig ontwikkeld en veel lessen gevolgd (bij Artibus o.a.) in aquarel, tekenen, portret- en modeltekenen (houtskool, pastelkrijt) en olieverf.

De kwaliteit van het werk van de huidige generatie ‘botanical artists’ wereldwijd is verbijsterend hoog en zeer inspirerend. Zulk prachtig werk kunnen maken is een droom en een uitdaging. Daarom volg ik lessen, teken ik dagelijks en maak ik werk in verschillende technieken. Ik ben werkend lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN). Dat wil zeggen dat ik me inzet om de botanisch kunst onder de aandacht te brengen met werk van hoge kwaliteit, deelname aan exposities en door cursussen te geven. Sinds 2013 geef ik met heel veel plezier jaarlijks diverse cursussen en workshops in het botanisch tekenen en schilderen.

Natuurgetrouw tekenen en schilderen

Bij het natuurgetrouw tekenen en schilderen van planten is het voor mij belangrijk dat de plant (of een onderdeel daarvan) zich op papier zo veel mogelijk toont zoals de plant in zijn habitat (natuur of tuin) voorkomt. Niet alleen wetenschappelijk kloppend zodat je de soort kunt herkennen, maar als het ware ‘levend’ en ecologisch kloppend. Dus ontluikend, hangend, kruipend of juist rechtop, in bloei, met vruchten beladen of afstervend. Als tekenaar probeer ik daarbij uit te drukken wat ik ervaar, zoals een krachtige tak, een soepele halm, de vlezigheid van een bol, een teer bloemblad, bedauwde bes, scherpe stekel, viltig stengeltje, droge zaaddoos. Om die eigenschappen, vormen en structuren zichtbaar te maken probeer ik de effecten van een specifieke lichtval en kleuren daarvan met verf of potlood op papier te vangen. Het overbrengen van de schoonheid van al die prachtige details, dat is de kunst.

Opleiding

 • Masterclass ‘Rich Color Through Drybrush Watercolour Layering on Vellum’, juni 2022 o.l.v. Carol Woodin (hiernaast Gloriosa superba in aquarel op vellum)
 • Masterclass ‘Wetenschappelijk tekenen’, juni 2019 o.l.v. Anita Walsmit Sachs
 • Masterclass ‘Colour’, mei 2019 o.l.v. Beverly Allen
 • Masterclass ‘Dry Brush’, juni 2018 o.l.v. Fiona Strickland
 • Botanical Painting on Vellum, 2016-2017, online cursus van Dianne Sutherland-Ball
 • Masterclass ‘Extreme Lumps & Bumps’, september 2014 o.l.v. Helen Allen
 • Masterclass toonwaarden, mei 2013 o.l.v. Jenny Philips
 • Masterclass compositie, mei 2012 o.l.v. Anne-Marie Evans
 • Diverse cursussen botanisch tekenen en schilderen in Hortus Botanicus Leiden o.l.v. Anita Walsmit Sachs, 2010- 2012
 • Cursussen aquarelleren, portrettekenen, olieverf en boetseren/beeldhouwen, o.a. bij Artibus te Utrecht, 1984-1998
 • Biologie / ecologie, Universiteit Utrecht

Marionne van de Klashorst