Cursusprogramma

Programma cursussen en workshops

Op deze website staan de voor 2024 geplande cursussen en workshops Botanisch Tekenen en Schilderen vermeld (op de pagina’s Cursussen resp. Workshops). Als je belangstelling hebt voor een bepaalde cursus of workshop kun je me dat altijd vast laten weten met een email, dan reserveer ik vast een plek voor je. Als je het nog niet zeker weet meld je dan aan ‘onder voorbehoud’.

Introductie

In de cursussen en workshops vertel ik je van alles over de werkwijze, materialen, vaardigheden en technieken die je nodig hebt om een goede botanische tekening te kunnen maken. Ik demonstreer de technieken en het goed gebruiken van de materialen. Je krijgt achtergrond-informatie, en tips voor goede boeken en hulpmiddelen. Elke cursist maakt tijdens de lessen een eigen werkstuk. De begeleiding is individueel en op je eigen niveau.

Kijk ook eens bij de ervaring van Yvonne met de lessen

Meestal maak ik in de cursusperiode ook een werkstuk, waardoor je een kijkje achter de schermen krijgt. Ook laat ik voltooid eigen werk zien ter inspiratie. Ik neem verschillende boeken mee met werk van geweldige (botanisch) kunstenaars om in te snuffelen.
Per cursus of workshop geef ik vaak specifieke aspecten extra aandacht, bijvoorbeeld tekentechniek, toonwaarden leren gebruiken, kleur kiezen en maken, perspectief leren tekenen, meer ruimtelijkheid krijgen in je tekening of het maken van composities. De cursussen zijn daarom steeds verschillend, verdiepend en aanvullend op elkaar, zodat je steeds verder komt.

Beginnende botanisch tekenaars en – schilders starten met een Basiscursus of een Verkorte Basiscursus. Na het met goed gevolg volgen van de Basiscursus kun je je inschrijven voor een 5-weekse cursus in Vorden of Voorst. Voor de Verkorte Basiscursus zijn er nu al meer dan 10 aanmeldingen. Wanneer je je aanmeldt kom je dus voorlopig op de reservelijst.

De 5-weekse cursussen Botanisch Tekenen en Schilderen zijn geschikt voor alle cursisten, ook voor beginnende cursisten die de (Verkorte) Basiscursus hebben gevolgd. Ik begeleid iedereen op haar/zijn eigen niveau. Voor sommige workshops is meer ervaring met het botanisch tekenen of schilderen nodig. Per cursus of workshop is aangegeven of ze al dan niet geschikt zijn voor beginnende tekenaars of schilders.

Over het algemeen is botanisch tekenen precies werk, dus goede ogen en handen zijn essentieel, en affiniteit met gedetailleerd werken en met planten is ook echt belangrijk.

Gertruud is een van mijn gevorderde cursisten. Kijk eens wat zij er over verteld.

Kijk hier voor de aanvullende cursusvoorwaarden.
Kijk hier voor de werkwijze in verband met corona.