Nieuwe cursussen en workshops najaar 2021
Het komend najaar geef ik weer reguliere 6-weekse cursussen en een drietal workshops. Voor de cursussen in november zijn er al zoveel inschrijvingen dat die praktisch vol zitten, maar in september is er nog volop ruimte. In september geef ik een tweede textuur workshop van 2 vrijdagen, over het schilderen en tekenen van hoog glanzende vruchten of bladeren en over het wittige waslaagje op vruchten, zoals bij pruimen en vijgen. In oktober is er weer een 2-daagse workshop grafiettechnieken (met zaaddozen) en in november geef ik op drie vrijdagen een workshop Aquareltechnieken 2. Kijk voor alle informatie op mijn website onder cursusprogramma, cursussen of workshops.
Oranjerie-planten getekend op Twickel
De ledententoonstelling van de Ver. Botanisch Kunstenaars Nederland is deze zomer te bezichtigen in Kasteel Twickel in Delden (Overijssel) en heeft als onderwerp Oranjerie planten. Paleis het Loo en Kasteel Twickel hebben hun prachtige collecties vorig jaar ter beschikking gesteld aan ons tekenaars. Ik heb vorig jaar augustus in de tuin van Paleis het Loo schetsen en foto’s gemaakt van de mirtebladige sinaasappel en de bonte variant daarvan. Onderstaande aquarel is het resultaat. In de historische oranjerie hangen zo’n 40 aquarellen en tekeningen van citroenen, mandarijnen en bijzondere sinaasappels met wilgbladig blad of met gestreepte vruchten. Ook andere exotische verschijningen van de buitenplaatsen zijn kunstzinnig vastgelegd, zoals ananas, koraalstruik en paradijsvogelbloem. Toen ik mijn schilderij op een zaterdag bracht heb ik genoten van de prachtige tuin en locatie, en ook van een hemelse zanglijster die uren achter elkaar zijn strofen zong. Je hoort hem op de achtergrond in dit filmpje van de dag van de opening.
The land where lemons grow (boekentip)
Citrusvruchten worden al heel lang gekweekt, gekruist, verhandeld, gegeten, vereerd en vertroeteld. Deze lange en zeer interessante cultuurgeschiedenis is het onderwerp van ‘The land where lemons grow’, geschreven door Helena Attlee, een autoriteit op het gebied van Italiaanse tuincultuur. Het boek is zeer leesbaar geschreven (Engelstalig) en zit boordevol fascinerende verhalen over de citruscultuur van de mensen, plaatsen en tuinen van Italie. Bijvoorbeeld over de bloedsinaasappels van de vulkaan Edna, over de duurste citrusvrucht en waarvoor die gebruikt wordt, over limoenen en scheurbuik, over de bijzondere plek waar bergamot groeit, over citroenen met vingers maar zonder sap, over de rol van de Medici’s en over ruines die ooit een lemonaie waren. Een heerlijk zomers boek waarbij een koel drankje met limoncello misschien een goed idee is.
Fijne zomer!
Marionne van de Klashorst