Mooi, maar vaak lastig
Veel cursisten hebben moeite met het maken van bladeren met een natuurlijk ogende nervatuur. Dat is begrijpelijk, want blaadjes zijn best lastig. We willen immers geen ‘visgraatje’ of ‘stijve stokjes’ maken, maar hoe moet het dan? Daarom heb ik twee nieuwe workshops Natuurlijke Nerven ontwikkeld.
Er wordt wel gezegd dat je aan de bladeren het meesterschap van de kunstenaar kunt aflezen. En dat is waar. Bladeren die zonder liefde, geduld en de juiste kennis en kunde getekend of geschilderd zijn doen echt afbreuk aan het geheel. Ik durf wel te zeggen dat alle bladeren, met hun subtiele kleuren, eigenzinnige textuur en karakteristieke randen en nervenpatronen, onze aandacht en inzet meer dan waard zijn!
Hoe doe je dat?
Maar als we de prachtige werken van gerenommeerde Botanical Artists zien, dan zinkt ons soms de moed in de schoenen. Deze workshop leert je de technieken waarmee jij dat ook kan bereiken. Hoe je de schoonheid en het specifieke karakter van dèze nerven en bladeren kan laten zien. Hoe onderzoek je dat en hoe pak je dat aan? Welke volgorde van werken is in dit geval het handigst? Welk detailniveau is minimaal vereist en geeft een mooi resultaat? En is het haalbaar en ook nog plezierig om te doen? Hoe gebruik je het licht om nerven zichtbaar te maken en hoe gebruik je referentiefoto’s op een goede manier? Welke hulpmiddelen heb je (soms) nodig? En hoe doe je dat precies, zodat het resultaat overtuigd?
Nieuwe workshops Natuurlijke Nerven
Tijdens deze twee gloednieuwe 2-daagse, praktische workshops gaan we ons verdiepen in hoe je verschillende typen nerven goed zou kunnen weergeven. Welke aanpak is handig voor de volgorde van werken, voor het suggereren van 3D-vormen en vorm-schaduwen, voor de kleuren die je kiest en voor het detailniveau dat wenselijk en haalbaar (voor jou) is. En is de rol van de bladeren in de hele compositie nog van belang daarbij? Ik vertel je er van alles over en laat je voorbeelden zien, ook in het werk van anderen, waar we veel van kunnen leren. En ik demonstreer diverse technieken voor verschillende nerven-typen.
Er is dus veel te leren en te oefenen. Je gaat tijdens de workshop zelf aan de slag met het bestuderen, aanpak uitdokteren en uitwerken van diverse stukjes blad met verschillende nerven-typen om het een en ander uit te proberen. Ik bereid diverse opdrachten voor waar je uit kunt kiezen en die je ook in de tussenliggende week nog kunt maken.
De workshops zijn geschikt voor alle cursisten die minimaal de Basiscursus hebben gevolgd, maar meer (cursus)ervaring is eigenlijk wel wenselijk om optimaal te kunnen profiteren van de workshop. Twijfel je of het voor jou geschikt is, overleg dan even met me. Je kunt je aanmelden door me een email te sturen met je gegevens en de gewenste workshop.
Beide workshops worden gehouden in Dorpscentrum Voorst, Schoolstraat 14 te Voorst, van 9.30 – 15.30 u.
Vanaf 9 uur kun je al terecht. Parkeren gratis, achter het gebouw.
Vrijdag 15 april en 22 april Kleurpotlood (Cursusnr. 2022-16)
Vrijdag 13 mei en 20 mei Aquarel (Cursusnr. 2022-17)
Lesgeld 190,- euro per workshop van 2 dagen
(incl. papier en plantenmateriaal, excl. koffie/thee, lunch)