Werkwijze corona

Uitgangspunt

In deze werkwijze pas ik de maatregelen en richtlijnen toe, zoals de landelijke overheid en het RIVM deze adviseren: maatregelen Rijksoverheid en het RIVM. Ook sluit ik aan bij de protocollen van de leslocaties:
 in Voorst www.dorpshuisvoorst.nl, ’t Nut Warnsveld www.perspectiefzutphen.nl en Dorpscentrum Vorden www.kulturhusvorden.nl. Ik vraag elke cursist om de lokale maatregelen in je eigen woonplaats te volgen en de algemene richtlijnen van de zalen goed in acht te nemen. De leslocaties geven ter plekke instructies en routes aan waar we ons aan moeten houden.

Als iedereen deze richtlijnen in acht neemt, kunnen we met elkaar weer fijne en veilige lessen hebben.

Hoe we het gaan doen

Blijf thuis bij klachten

 • Blijf thuis als je klachten hebt en als iemand in jouw huis koorts (vanaf 38 °C) en/of benauwdheids-klachten heeft. Dit is belangrijk voor jezelf en voor ons allemaal. Als je twijfelt laat je dan testen!
 • Als ik zelf dergelijke klachten heb, annuleer ik de les. Wanneer ik weer klachtenvrij ben organiseer ik in overleg met de cursisten de inhaallessen.

Houd 1,5 meter afstand in de les

 • Houd steeds 1,5 meter afstand van elkaar in het leslokaal en elders in het gebouw.
 • Was tijdens de les regelmatig je handen met zeep en/of gebruik de aanwezige desinfecterende handgel.
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes of tissues. Gooi die na gebruik direct in de prullenbak.
 • Draag je mondkapje als je je in de zaal of het gebouw moet bewegen. Ik zal een mondkapje of gezichtsscherm dragen, wanneer ik bij je werk kom kijken.

Verzuimregeling aangepast

De geldende regels voor verzuim heb ik aangepast aan deze bijzondere tijd:
Als je zelf de les wilt annuleren omdat je het niet aandurft of moet annuleren vanwege de situatie of als gevolg van de (lokale of landelijke) richtlijnen, mag je de gemiste lessen binnen een jaar inhalen (wanneer je weer beter bent).
De gemiste lessen houd je dus tegoed. Het moment van inhalen overleg ik graag van tevoren met je, in verband met het beperkte aantal plaatsen in de cursussen. Als inhalen niet kan, krijg je het geld van de gemiste lessen terug met aftrek van 35,- euro voor de gemaakte kosten van zaal en materiaal.
Als je een workshop moet missen als gevolg van de richtlijnen, krijg je je geld terug met aftrek van 20,- euro voor de gemaakte kosten van zaal en materiaal. Inhalen van een workshop is meestal niet mogelijk.

Hygiëne

 • Bij binnenkomst in de lesruimte staat er handgel klaar om je handen te ontsmetten.
 • In het lokaal staan schoonmaak-spray en hygiënische doekjes om je tafel voor en na het gebruik schoon te maken.
 • Vind je dat prettig, neem dan je eigen koffie- of theekopje mee.
 • Neem eventueel je eigen hygiëne materiaal mee als je dat prettig vindt.

Zaalopstelling en lesaanpak

 • Het aantal cursisten en de opstelling van de werkplekken is aangepast aan de ruimte, zodat iedereen 1,5 meter afstand kan aanhouden tijdens het werken en verplaatsen in de zaal.
 • Voor de leslocaties waar ik altijd lesgeef is de 1,5 meter afstand goed mogelijk bij zes cursisten. Voorlopig houd ik het maximale aantal deelnemers per cursus dan ook op zes.
 • Individuele instructie: tijdens de les loop ik zoals altijd bij elke cursist langs, en daarbij houd ik 1,5 meter afstand aan. Is het nodig om van dichterbij je werk te bekijken, dan gaan jij en ik aan een aparte tafel zitten met tussen ons in een plexiglas-scherm. Ik kan je tekening dan van dichtbij bekijken en/of het een en ander voordoen, terwijl jij door het scherm veilig mee kunt kijken.
 • Als ik een demonstratie geef (achter het scherm, zoals op de foto) is dat aan maximum 3 personen tegelijk, zodat we voldoende afstand kunnen houden.

Ventilatie

Het lokaal wordt voor, tijdens en na de les geventileerd door het openzetten van ramen en zo nodig deuren. Pas je kleding hier eventueel op aan.

Materiaalgebruik

 • Het uitlenen van tekenmaterialen tussen cursisten onderling wordt sterk afgeraden.
 • De gekafte boeken die ik ter inzage meeneem, desinfecteer ik voorafgaand aan de les en na de les. Als je het prettig vindt, mag je dit ook zelf nog doen voordat je ze inkijkt.
 • Ook eventuele andere materialen voor gezamenlijk gebruik, zoals scharen, desinfecteer ik voorafgaand aan de les en na de les. Zelf maak je deze ook na gebruik schoon.

Thee en koffie

 • Neem als je het prettig vindt een eigen mok mee voor koffie en thee.
 • Vermijd zoveel mogelijk het betalen met contant geld. Eventueel kan ik je een betaalverzoek sturen voor het afrekenen van de koffie en thee in Warnsveld. In Voorst en Vorden moet je betalen met PIN.

Toiletgebruik

Volgens de algemeen geldende hygiëneregels en die van de leslocatie.

Vragen

Wanneer je vragen hebt over het bovenstaande of over iets anders, bel of mail me dan even.

Tot ziens bij de lessen! Marionne

Versie 5 mei 2021